Παιγνιοθεραπεία-Δραματοθεραπεία

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

   Η Παιγνιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική προσέγγιση, εργαλείο της οποίας είναι η θεραπευτική χρήση του παιχνιδιού. Μέσα από αυτό δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εντοπίσει, να εκφράσει, να κατανοήσει και να επαναδιαπραγματευτεί συναισθήματα και καταστάσεις, μέσα από έναν πολύ γνώριμο και δικό του κόσμο, αυτόν του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική, νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Αποτελεί δε, βασικό μέσο μάθησης και επικοινωνίας, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού του κόσμου. Μέσα από το παιχνίδι, και κυρίως το συμβολικό, εκφράζεται και δραματοποιεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Πως λειτουργεί;

   Η θεραπευτική χρήση του παιχνιδιού διαφέρει από το παιχνίδι που κάνει το παιδί μόνο του. Στην Παιγνιοθεραπεία το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια ανάληψης φανταστικών ρόλων, ταξίδια φαντασίας, καθώς επίσης και μέσα από τη χρήση διαφόρων αντικειμένων και παιχνιδιών, δημιουργείται ένας ασφαλής μεταβατικός χώρος ανάμεσα στο παιδί και το θεραπευτή όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.

Σε ποιους απευθύνεται;

   Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, τα οποία παρουσιάζουν ποικίλες δυσκολίες, όπως:

  • Συναισθηματικές δυσκολίες που εντοπίζονται σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα και διαταραχές στον ύπνο
  • Απώλεια λόγω πένθους, διαζυγίου ή αρρώστιας
  • Σημαντικές αλλαγές, όπως η έλευση νέου μέλους στην οικογένεια, η μετακόμιση κ.α.
  • Τραυματικές εμπειρίες βίας, κακοποίησης ή παραμέλησης
  • Φοβίες
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση- αυτοεικόνα
  • Αναγνώριση & Έκφραση Συναισθημάτων
  • Δυσκολία στην προσαρμοστικότητά τους σε νέα περιβάλλοντα

Τι είναι η Δραματοθεραπεία;

   Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μία θεραπευτική μέθοδο, σύμφωνα με την οποία η χρήση του θεάτρου και γενικότερα της τέχνης συμβάλλει καθοριστικά στη θεραπευτική αλλαγή. Πρόκειται για μια δημιουργική προσέγγιση, η οποία έχει ως βασικό θεραπευτικό εργαλείο τη δραματική μεταφορά. Ως μεταφορά αναφέρεται η έκφραση και εξωτερίκευση της εσωτερικής πραγματικότητας και παράλληλα η κατανόηση και εσωτερίκευση της εξωτερικής πραγματικότητας.

Πως λειτούργει;

   Μέσω της μεθόδου «ανάληψης ρόλου», αλλά και ένα σύστημα υπο-ρόλων που διαμορφώνει και καθορίζει τις καθημερινές μας συμπεριφορές, δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας των ρόλων της καθημερινής ζωής. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την κατασκευή και την αφήγηση ιστοριών, τους μύθους και τις πραγματικές ιστορίες, τα παραμύθια, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό ενδυναμώνεται η γνώση του εαυτού και η αυτοεκτίμηση, επαναπροσδιορίζονται και βελτιώνονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις και δίνεται λύση σε ποικίλα προβλήματα οδηγώντας στην προσωπική ανάπτυξη.

Σε ποιους απευθύνεται;

   Η Δραματοθεραπεία εφαρμόζεται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο και καλύπτει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, απευθυνόμενη τόσο σε μαθητές όσο και σε ενήλικες.

 

Παιγνιοθεραπεία

To Top