Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς για παιδιά με ΔΕΠΥ

• Φτιάξτε από κοινού ένα πρόγραμμα-χρονοδιάγραμμα με τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού ώστε να γνωρίζει με ποια σειρά διαδέχεται η μία δραστηριότητα την άλλη και να μη ξεχνά τις υποχρεώσεις του.

• Δημιουργήστε έναν κατάλογο με κανόνες/υπευθυνότητες: θα πρέπει να είναι σαφείς σε αυτό που ορίζουν, σύντομοι και λίγοι ώστε να μπορεί να τους συγκρατεί. Εξηγήστε ότι κάθε φορά που τους τηρεί, θα λαμβάνει κάποιου είδους προσυμφωνημένης επιβράβευσης (π.χ. αυτοκόλλητο, παιχνιδάκι) ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα χάνει μια προηγούμενη. Το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει από την αρχή τις συνέπειες τόσο της τήρησης όσο και της ανυπακοής των κανόνων.

• Να είστε ξεκάθαροι σε αυτά που ζητάτε από το παιδί, με ήρεμη αλλά απόλυτη φωνή, να αλληλοκοιτάζεστε στα μάτια και να ζητάτε να σας επαναλάβει αυτό που είπατε. Έτσι θα σιγουρευτείτε ότι το κατάλαβε αλλά κι εκείνο το συνειδητοποιεί καλύτερα όταν το ανακαλεί.

• Να χωρίζετε την όποια δραστηριότητα σε μικρά βήματα με ενδιάμεσα διαλείμματα και να επαινείτε στην επίτευξη κάθε βήματος. Αυτό που αξιολογείται πάντα είναι η προσπάθειά κι όχι το αποτέλεσμα-οι βαθμοί ας μπουν ως δεύτερη προτεραιότητα.

• Παρόλα τα πρόβλημα που δημιουργούνται μέσα στην τάξη από την προκλητική του συμπεριφορά, αποφύγετε να το προσβάλλετε μπροστά στα υπόλοιπα παιδιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν αρνητικά συναισθήματα των συμμαθητών του προς το πρόσωπό του. Άλλωστε το να το μαλώσετε με αυτό τον τρόπο δεν θα το κάνει να καταλάβει κάτι περισσότερο.

• Τέλος, δοκιμάστε να το έχετε κοντά σας δίνοντάς του καθήκοντα (π.χ. βοηθός σας, υπεύθυνος βιβλιοθήκης κτλ) ώστε να απασχολείται με κάτι και να νιώθει ευχαρίστηση από την επιβράβευσή του.
Οπλιστείτε με πολύ επιμονή και υπομονή…Να θυμάστε, άλλωστε, πως για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας, πρέπει να αλλάξει ταυτόχρονα και η δική σας.

To Top